Share this page

Hvor kommer smerte fra?

Smerte kommer i mange forskellige former: Hovedpine, rygsmerter, muskelsmerter eller ledsmerter. Der findes ikke alene forskellige typer af smerte. Det er også forskelligt, hvordan vi hver især opfatter smerte. Forskellige personer kan beskrive den samme smerte med ord, der strækker sig fra ”uudholdelig” til ”ubetydelig”. Der er dog én ting, alle er enige om: Når man har smerter, vil man gerne have, at de forsvinder så hurtigt som muligt.

Man må dog ikke glemme, at smerte har en livsvigtig funktion: Smerte er kroppens advarselssignal. Hvis du har gentagne smerter over længere tid, er det som regel et signal fra kroppen om, at du er syg eller mentalt overbelastet. Smerte opstår, når fysiske, temperaturmæssige, kemiske eller elektriske stimuli overskrider en vis tærskel – med andre ord, når kroppen bliver skadet. Sådanne skader kan medføre betændelse, der så forårsager smerten.

Der findes nogle sensorer, såkaldte ”smertesensorer”, i alle kroppens væv, selv i huden og i stort set alle organer. Disse sensorer aktiveres af nogle smerte-signalstoffer (neurotransmittere). De sender information til rygmarvens livsvigtige kontrolstation via nogle lange nervebaner. Hvis man brænder sig på en varm kogeplade, vil man instinktivt trække hånden til sig, inden man bevidst har opfattet smerten. Rygmarven sender smertesignalet til hjernen, hvor det bliver behandlet i forskellige centre. Denne stimulus opfattes først som smerte, når den når frem til thalamus, der er et stort område i mellemhjernen. Det limbiske system –et område i hjernen, der primært styrer følelser- vurderer smerten emotionelt. Hjernebarken identificerer smertens lokalisering og vurderer smertens intensitet. Afhængigt af udfaldet, kan disse processer sætte kroppens egne smertehæmmere i gang. Det sker ved, at hjernen sender impulser tilbage til udgangspunktet.

Hvor kommer smerte fra?

Kronisk smerte er smerte, der varer ved i meget lang tid, eller som bliver ved med at vende tilbage. Smerte bliver kronisk, når nervesystemet bliver overbelastet, fordi det hele tiden bliver bombarderet med ”smerte”-stimuli. Nervesystemet forsvarer sig mod dette angreb via komplekse ændringer: Smertesensorerne reagerer mere følsomt på smertestimuli, og de sender også smertesignaler som respons på svage stimuli. I mellemtiden bliver de smertehæmmende signaler fra hjernen svagere. Med tiden bliver smerten afkoblet fra sin kilde. Smerten kan tilmed vare ved efter, at den oprindelige skade er helet op, fordi nervesystemet har tilegnet sig ”smerte”. En hurtig og effektiv behandling kan forebygge, at akut smerte bliver til kronisk smerte.

Find din sportsgren

Find din sportsgrenEr du på udkig efter nye måder at holde dig i form på?

Uanset om det drejer sig om tennis, yoga eller rulleskøjtning, så lad dette lette værktøj hjælpe dig med at finde den sportsgren, der bedst passer til dig.

Læs mere

Smerteguide

SmerteguideOpdag ”The joy of movement”

Prøv det nye og lette interaktive værktøj, der hjælper vej til øvelser, behandlinger og tips, der passer bedst til lige netop dig.

Læs mere

Anbefalet produkt

Voltaren gel®Voltaren gel®

Det mest solgte topikale non-steroide anti-inflammatoriske håndkøbsmiddel på verdensplan. Effektiv topikal formulering til behandling af smerte og inflammation.

Læs mere

Copyright © 2016