Skip to main content

Forstå din krop

Hold kroppen i form

Få mere at vide om fordelene ved motion, og hvordan det kan hjælpe dig med at holde dig i form og lindre smerter.

Fordelene ved motion

Det kan somme tider være svært at holde dampen oppe og motionere, men fordelene er så store, at det virkelig kan betale sig. Alle mellem 18 og 65 år (og ældre) bør i det mindste motionere en halv time om dagen, mindst fem dage om ugen – men det er som sagt et minimum. For at opnå mærkbare helbredsforbedringer bør man motionere dobbelt så meget. Jo mere du træner, desto bedre. Du kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme og forbedre helbredet generelt ved at motionere, så du får pulsen op, øger åndedrættet og føler dig varmere (dvs. moderat motionering).

Motion har ikke kun fysiske fordele, men giver også øget psykisk velvære. Forskning har vist, at fysisk aktivitet kan give øget selvværd, bedre humør, bedre søvnkvalitet og skærpet energiniveau samt mindsket risiko for at få stress og depression. Motion kan bidrage til at styrke knogler og muskler, hvilket igen hjælper dig med at holde dig i form, så du er frisk og rask til at klare din hverdag med job, indkøb, leg med børnene eller børnebørnene samt alle andre aktiviteter.

Skader efter fald er ofte smertefulde og forekommer hyppigt hos især ældre. Man kan mindske risikoen for skader efter fald ved at træne både balance og muskler hver uge kombineret med aerobe aktiviteter som f.eks. hurtige gåture.

 

Hvorfor træning er godt for dig

VIDSTE DU DET?

Voksne bør også udføre muskelstyrkende øvelser mindst to dage om ugen for at sætte fart på de større muskelgrupper, f.eks. i ben og arme.

Motion med slidgigt

Det er meget vigtigt at motionere, hvis man rammes af slidgigt. Træning opbygger både styrke og fleksibilitet, mindsker ledsmerter og forebygger træthed. Motion kan mindske risikoen for slidgigt og derudover føre til vægttab, hvilket beviseligt mindsker risikoen for at udvikle slidgigt i knæene. Det kan synes uoverkommeligt at motionere, hvis man har ondt i leddene, men selv moderat motion kan lindre ens smerte og hjælpe med at fastholde en sund kropsvægt.

Kom i gang

Inden du begynder at motionere, er det bedst at tale med din læge eller en træningsekspert om, hvilke øvelser og bevægelser der passer dig bedst. Du kan på den måde lægge en optimal plan for din træning.

26% af mænd  og 35% af kvinder i højindkomstlande motionerer for lidt

Vi er alle forskellige og har forskellige forudsætninger og befinder os i varierende situationer. Der skal din træning tilpasses efter dine personlige behov. Hvis du f.eks. sidder foran en computer hele dagen og får ondt i nakke eller ryg, fordi du sidder forkert, så kan det være en fordel at udføre daglige strækøvelser for at løsne stive muskler og forbedre bevægeligheden. Hvis det gør for ondt at spadsere eller løbe, kan du prøve med svømning eller yoga, som kan være mere skånsomt mod smertende led.

Hvilken motionsform du end vælger, er det vigtigt at huske på, at bare lidt træning er bedre end slet ingen, og jo bedre formen er, desto bedre har du det sandsynligvis.

Læs mere

Rygsmerter kan lindres med en aktiv livsstil

Bevægelse kan være et af de bedste alternativer til lindring af rygsmerter. Her kan du få nogle gode råd om, hvordan du får en mere aktiv livsstil.

Læs mere

Smerter og smertebehandling

Få mere at vide om, hvordan du skal behandle netop din smertetype...

Læs mere

Forstå din krop i takt med, at du ældes

Få større kendskab til din krops funktioner, hvordan den ændres, efterhånden som du bliver ældre, og hvordan du takler aldersbetinget kropssmerte...

Læs mere
34% af alle danskere siger, at de er btevet tvunget til at stoppe med deres hobby pga. smerte 34% af alle danskere siger, at de er btevet tvunget til at stoppe med deres hobby pga. smerte

*Adspurgte danskere