Skip to main content

Forstå smerte

Hvad er inflammation?

Læs alt om de processer, som forårsager inflammation, hvorfor man rammes, og hvordan man har det i kroppen.

Hvad er inflammation?

Når vi pådrager os en skade, så reagerer kroppen for at beskytte os. En inflammation opstår, når de hvide blodlegemer kæmper for at beskytte os mod en infektion, f.eks. på grund af bakterier eller en virus. Den kan også skyldes en fysisk skade, f.eks. hvis vi får en forstrækning under træning. Skadesstedet gør ofte ondt og bliver inflammeret.

Inflammation er dermed ikke i sig selv skadelig, da den blot er udtryk for kroppens reaktion i forbindelse med, at den forsøger at beskytte sig selv. I nogle tilfælde kan de kemiske stoffer i inflammationen selv dræbe fremmedlegemerne, mens inflammationen i andre tilfælde øger blodtilførslen til det pågældende område, hvilket øger mængden af hvide blodlegemer. De hvide blodlegemer står derefter for at rydde op og dræbe fremmedlegemerne.

Mange inflammationstilstande navngives i sammenskrivning med det organ eller den del af kroppen, der er udsat. Her er -itis et udtryk for inflammationen. Et eksempel herpå er hepatitis, hvor hepar er den latinske betegnelse for lever.

Hvor længe varer en inflammation?

En akut inflammation afhænger af immunforsvarets umiddelbare reaktion og varer oftest i nogle få dage. Den kan være ubehagelig, forårsage kløe og ømhed, men den er ofte let at behandle.

Den opstår, når immunforsvaret forsøger at beskytte organerne mod infektion og skader. Formålet er at finde og eliminere de beskadigede væv, så kroppen kan begynde helingsprocessen.

Forklaring af inflammation

VIDSTE DU DET?

Inflammation opstår, når blodkarrene udvides for at øge blodtilførslen til det beskadigede væv. Det er derfor, at området bliver rødt og føles varmt.

Hvorfor får man inflammation?

Da kroppens reaktion på skader af væv og infektioner er inflammation, opstår det i et flertal af forskellige tilfælde. Inflammation er dermed involveret i mange forskellige sygdomme og skader – alt fra forbrændinger til halsbetændelse. Inflammation opstår typisk som immunsystemets reaktion på eksterne fremmede stoffer for at skille sig af med dem.

En af de hyppigste årsager til inflammation kan være forbrændinger eller kontakt med kemiske stoffer, der irriterer huden. Der kan også opstå inflammation i forbindelse med autoimmune sygdomme, da kroppen overreager og angriber dele af kroppen. Dette er blandt andet tilfældet ved type 1 diabetes og leddegigt. Andre, og mere milde former for inflammation, opstår i forbindelse med allergi, hvor kroppen overreagerer på eksterne stimuli og begynder at producerer inflammation.

Inflammation kan også opstå, når din krop udsættes for akut eller kronisk stress. Akut stress opstår, når umiddelbar frygt og bekymringer rammer dit liv pludseligt. Kronisk stress opstår i forbindelse med en længerevarende livssituation. Det kan være stress på arbejdet eller i ægteskabet. Uanset om du har akut eller kronisk stress, opstår inflammation. Det skyldes, at mængden af stresshormonet kortisol øges i kroppen. En af kortisols roller er regulering af kroppens inflammatoriske respons. Hvis dit kortisolniveau er ude af balance er din inflammatoriske respons det også.

Med andre ord er inflammation et fænomen, der opstår i et flertal af situationer. I de fleste tilfælde er inflammation en gavnlig reaktion fra kroppen, men i nogle tilfælde kan kroppen modarbejde sig selv. Den almindelige danske betegnelse for inflammation er betændelse.

Symptomer på inflammation

Der er fem kendetegn (symptomer), som kan indikere akut inflammation: rødmen, varme, hævelse, smerte og problem med at bevæge den ramte kropsdel normalt. Nogle inflammationer er begrænsede og holder sig inden for et mindre område. De heler sig selv. Andre inflammationer kan være mere omfattende, smertefulde og kræve behandling.

60% af alle danskere skjuler, hvor stor smerte de lider af fra familien

Diagnose og behandling

Hvis du har meget ondt, og/eller hvis smerten er længerevarende, bør du søge læge for at blive undersøgt og evt. få taget yderligere prøver eller røntgen (almindelig røntgen, MRI- eller CT-scanning) for at finde årsagen til inflammationen. En læge kan også anbefale behandling f.eks. NSAID-lægemidler, som anvendes for deres inflammationsdæmpende og smertelindrende egenskaber.

En læge vil kunne stille en diagnose til årsagen til inflammationen, hvilket er det første skridt i helingsprocessen. I nogle tilfælde kræver det blot tid inden kroppen selv heler og inflammationen aftager, men i andre tilfælde kan lægen give recept til medicin, der afhjælper årsagen til inflammationen.

Hvis kroppens inflammatoriske respons er direkte skadelig for kroppen, for eksempel i forbindelse med leddegigt, så kan lægen give recept på medikamenter, der virker antiinflammatoriske. Disse medikamenter virker dæmpende på inflammationen, og patienten vil opleve mindre gener.

*Adspurgte danskere

Læs mere

Hvad er smerte?

Forstå, hvordan smerte fungerer og de mange årsager til kropssmerte.

Læs mere

Smerter og smertebehandling

Få mere at vide om, hvordan du skal behandle netop din smertetype...

Læs mere

Hvordan virker Voltaren?

Få mere at vide om, hvordan Voltaren kan lindre smerte og mindske inflammation.

Læs mere
1t Voltaren Gel lindrer akut smerte allerede efter én time. 1t Voltaren Gel lindrer akut smerte allerede efter én time.