Skip to main content

Læs mere om smerter i håndleddene

Håndleddene er yderst komplicerede og fleksible konstruktioner, som vi anvender flittigt, og derfor rammes de ofte af smertefulde problemer. Her kigger vi nærmere på de mest almindelige årsager til, at man får ondt i håndleddene, og hvordan smerterne kan behandles.

 Behandling af din smerte

Symptomer på smerte i håndleddene

Smerte i håndled og hænder kan opleves på mange forskellige måder og kan påvirke livskvaliteten markant.

Smerte i håndleddene kan forhindre, at du kan gøre de mest simple ting, som f.eks. at løfte ting, skrive, bruge et tastatur eller belaste hænder og håndled.

01

Svaghed, følelsesløshed, stikkende fornemmelse, ømhed, inflammation og problemer med ubesværet at bevæge håndled og hænder, kan også være tegn på forskellige håndledsproblemer.

02

Hvis du har beskadiget håndleddene, kan du få blå mærker og hævelse ved leddene og have svært ved at bevæge dem.

03

*Adspurgte mennesker

Hvordan påvirkes du af at have ondt i håndleddene?

Hvis du har ondt i håndleddene, kan du have svært ved at foretage dig visse ting, som kræver, at du ubesværet kan bevæge hænder og håndled, f.eks. anvende et tastatur eller spille på klaver.

Behandling af din smerte

VIDSTE DU DET?

Knoglerne, som samles i håndleddene, er underarmsknoglen (spoleben og albueben) og otte karpalknogler (håndledsknogler).

64 % af mennesker med kropssmerte siger, at de har smerter i hænderne.*

Hvorfor får vi ondt i håndleddene?

Der findes mange årsager til, at du kan rammes af håndledssmerter, og det kan derfor være svært præcist at diagnosticere, hvorfor du har ondt.

Almindelige årsager til håndledssmerter

Gængse årsager til smerte i håndleddene

Smerter i håndleddene skyldes ofte en form for beskadigelse. Det kan være en forstrækning eller forstuvning, men både skader og overanstrengelse kan forårsage tendonitis (senebetændelse) og bursitis (ved forhøjede væskemængder i slimsækkene [bursa], som fungerer som støddæmpere i håndleddene).

Nogle faktorer kan øge risikoen for håndledssmerte

Visse faktorer kan øge risikoen for håndledssmerte

Visse aktiviteter indebærer en større risiko for, at der kan opstå håndledsproblemer. Det kan være sportsaktiviteter, som kræver omfattende håndledsbevægelse, eksempelvis bowling eller tennis, og repetitivt arbejde som f.eks. maskinskrivning og hårklipning. Hvis du er overvægtig eller har diabetes, har du også en øget risiko for at få smerter i håndleddene.

Behandling hos specialist

Mindre alvorlige forstrækninger og forstuvninger kan sagtens behandles med ispose, hvile og receptfrie smertestillende midler som f.eks. NSAID-lægemidler. De medvirker til at mindske inflammation og lindre smerten. Hvis smerten og hævelsen varer længere end nogle dage eller forværres, anbefaler vi, at du søger lægebehandling. Her kan du blive undersøgt med røntgen, MRI eller CT og få taget blodprøve, som kan udelukke bagvedliggende problemer som f.eks. reumatoid artritis. Din læge kan også rådgive dig, hvis du skal bruge håndledsstøtte eller anbefale forskellige øvelser, som styrker hænder og håndled.

Hvordan lindrer du smerte i håndleddene

Hold håndleddene i ro og undgå at bruge dem aktivt, så længe inflammationen ikke er slået ned; hold håndleddene over hjerteniveau
Læg is på det ømme og hævede sted
Følg anvisninger fra læge eller apotek i, hvordan du skal anvende lægemidler, som lindrer smerte og inflammation
Bevæg håndleddene for at bevare deres fleksibilitet og styrke

Se vores sortiment

Få mere at vide om, hvordan vores produkter kan
hjælpe dig

Få indsigt i, hvilke Voltaren-produkter, der kan hjælpe med at lindre netop din smerte.

Læs mere

Voltarens produkter

Læs mere

Hvad er smerte?

Forstå, hvordan smerte fungerer og de mange årsager til kropssmerte.

Læs mere

Forstå din krop i takt med, at du ældes

Få større kendskab til din krops funktioner, hvordan den ændres, efterhånden som du bliver ældre, og hvordan du takler aldersbetinget kropssmerte...

Læs mere

Hold kroppen i form

Få mere at vide om fordelene ved motion, og hvordan det kan hjælpe dig med at holde dig i form og lindre smerter...

Læs mere
26% af mænd  og 35% af kvinder i højindkomstlande motionerer for lidt 26% af mænd  og 35% af kvinder i højindkomstlande motionerer for lidt