Skip to main content

Læs mere om hoftesmerter

Hoften er et af kroppens største led og bærer på en stor del af vores kropsvægt. Derfor rammes vi ofte af hoftesmerter. Her kigger vi nærmere på, hvordan ældning og slid kan føre til hoftesmerter, og hvordan de påvirker bevægelsesfriheden.

Behandling af din smerte

Behandling af din smerte

Hoftesmerter kan opstå i hofternes sammenhængende kropsdele, bl.a. lår, lyske, bagdel og hofteled.

Sommetider mærkes tegn på hofteproblemer kun som smerter i knæene. Det er helt almindeligt og kan betegnes som reflekssmerter.

01

Hoftesmerter kan forværres i forbindelse med aktivitet, f.eks. efter træning, en lang gåtur eller løbetur.

02

Du kan opleve mindsket bevægelighed, og at du ikke længere kan bevæge hofte eller ben lige så ubesværet som før. Hvis smerterne fortsætter, kan du begynde at halte.

03

Hvordan påvirkes du af at have ondt i hoften?

Da hofterne er meget vigtige for, at du kan holde dig i bevægelse, kan det påvirke din hverdag markant, hvis du har ondt. Det kan gøre ondt at komme op af sengen, gå en tur eller gå på trapper – at komme ud og løbe kan være umuligt. I alvorlige tilfælde kan det være umuligt for dig at bevæge dig eller belaste hoften eller benet på nogen måde, og du bør i denne situation søge læge.

Behandling af din smerte

VIDSTE DU DET?

Flere nerver og blodårer passerer hofterne, bl.a. iskiasnerven på hoftens bagside samt lårbensnerven på forsiden.

61 % af mennesker siger, de har smerter i hofterne.*

*Adspurgte mennesker

Hvorfor får man ondt i hofterne?

Hofteleddene er konstrueret til, at vi kan bevæge os smidigt, og de udsættes for hyppig anvendelse og slid, som f.eks. når vi skal løbe efter bussen eller hoppe på den. Men når muskler, ledbånd, nerver og sener (blødt væv) udsættes for belastninger, især når vi ældes, kan de blive betændte og føre til, at vi får ondt i hofterne.

Lokaliser årsagen til din smerte

Find årsagen til smerterne

Hoftesmerter kan indebære, at det gør ondt andre steder i nærheden af hofteleddene, og det kan være en fordel, når der skal stilles en diagnose, at fastlægge nøjagtigt, hvor smerten sidder. Hvis du har ondt på indersiden af låret eller omkring lysken kan det tyde på et problem med selve hoften, men hvis du i stedet oplever smerte på ydersiden af hoften, i den øvre del af låret eller på ydersiden af bagdelen kan problemet være knyttet til det bløde væv.

Mere seriøse årsager til hoftesmerte

Alvorligere typer hoftesmerter

Alvorligere typer hoftesmerter kan skyldes slidgigt, benfrakturer, luksation (knogleskred) på grund af en skade eller slimsækbetændelse (bursitis). I alle disse tilfælde skal du søge læge.

Behandling hos specialist

Hvis du har ondt i hoften på grund af en muskel- eller seneskade eller tendinitis (senebetændelse), kan receptfrie lægemidler bidrage til at mindske hævelsen og lindre smerten. Let træning og strækøvelser kan også bidrage til at mindske smerterne og forbedre bevægeligheden i leddene. Hvis du har meget ondt og ikke mærker nogen forbedring efter syv dages behandling med smertestillende medicin, så bør du kontakte din læge. Du bør også søge læge, hvis du er faldet, hvis smerten forværres, eller hvis du har febertendens eller føler dig syg.

Tips til lindring af hoftesmerte

Mindsk belastningen af hofterne ved at tabe dig
Stå ikke op i længere tid
Gå i flade sko
Hold dig i gang med mindre anstrengende motion som f.eks. svømning
Tænk på at varme op, inden du motionerer og stræk ud bagefter
Søg råd og vejledning hos lægen

Se vores sortiment

Få mere at vide om, hvordan vores produkter kan
hjælpe dig

Få indsigt i, hvilke Voltaren-produkter, der kan hjælpe med at lindre netop din smerte.

Læs mere

Voltarens produkter

Læs mere

Hvad er smerte?

Forstå, hvordan smerte fungerer og de mange årsager til kropssmerte.

Læs mere

Forstå din krop i takt med, at du ældes

Få større kendskab til din krops funktioner, hvordan den ændres, efterhånden som du bliver ældre, og hvordan du takler aldersbetingede kropssmerter...

Læs mere

Hvordan virker Voltaren?

Få mere at vide om, hvordan Voltaren kan lindre smerte og mindske inflammation.

Læs mere
1t Voltaren Gel lindrer akut smerte allerede efter én time. 1t Voltaren Gel lindrer akut smerte allerede efter én time.