Skip to main content

Hvorfor får man ondt i musklerne?

Idrætsskader og forstrækninger på grund af overanstrengelse er de mest almindelige årsager til muskelsmerter. Her kigger vi nærmere på symptomerne på og behandlingen af muskelsmerte.

Behandling af din smerte

Symptomer på muskelsmerter

Ømhed og smerte er symptomer på muskelskade og kan opleves både under bevægelse og i hviletilstand.

En muskelskade kan føre til inflammation, som igen forårsager smerte og hævelse. Du kan opleve at være øm, når du aktiverer musklen eller berører den.

01

Musklerne kan også gøre ondt, selv når du hviler dig, eller kun når du aktiverer den skadede muskel.

02

Muskelsmerte kan være så svag, at du knap nok registrerer den – eller så kraftig, at du næsten ikke kan aktivere musklen overhovedet.

03

Hvordan påvirkes du af muskelsmerter?

Muskelsmerter kan være anstrengende og hæmme din bevægelighed. Langt de fleste har oplevet at blive ramt af muskelsmerter, som kan besværliggøre de mest hverdagsagtige aktiviteter, som f.eks. at stå ud af sengen, gå på trapper og løfte ting.

Behandling af din smerte

VIDSTE DU DET?

Ordet myalgi (muskelsmerte) stammer fra antikkens Grækenland – på græsk betyder "myos" muskel og "algos" smerte.

62 % af alle danskere siger, at den smerte de oplever, påvirker deres livskvalitet negativt.*

 

 

*Adspurgte danskere

Hvorfor rammes vi af muskelsmerter?

Muskelsmerter skyldes almindeligvis overanstrengelse eller småskader, måske efter en hård tenniskamp eller et fald, eller måske på grund af overbelastning og stress, som kan få musklerne til at spænde op og gøre ondt.

Overanstrengelse kan forårsage muskelsmerter

Overanstrengelse kan også give ondt i musklerne

Muskelsmerter påvirker som regel kun nogle få muskler eller en mindre del af kroppen, og skyldes ofte overanstrengelse eller en mindre skade. Du kan f.eks. få en forstrækning eller vrikke om, fordi du har anstrengt dig for meget på løbeturen. Forstrækninger og forstuvninger med muskelsmerte til følge opstår også ofte, når man snubler eller falder.

Stress og muskelsmerter

Stress og muskelsmerter

En anden almindelig årsag til muskelsmerte er stress. Når du er anspændt og stresset producerer kroppen hormoner, som får musklerne til at trække sig sammen, hvilket gør dig mere sårbar over for smerte. Det er derfor, at din rygsmerte kan forværres efter en anstrengende arbejdsdag.

Forkølelse kan forårsage pine og smerte

Forkølelse kan forårsage smerte.

Hvis musklerne i hele kroppen gør ondt, kan det føre til en infektion, f.eks. en helt almindelig forkølelse.

 

Behandling hos specialist

Muskelsmerterne aftager som regel efter nogle dage. Du kan bruge smertestillende og receptfrie antiinflammatoriske lægemidler til at lindre smerten. Denne type lægemidler findes både til ind- og udvortes brug, og de sidstnævnte smører man ganske enkelt på huden, hvor det gør ondt. Hvis muskelsmerterne bliver alt for kraftige og uudholdelige, bør du skal søge råd hos en specialist. Specialisten kan anbefale dig visse kropsøvelser for at rehabilitere musklerne. En læge kan også ordinere yderligere undersøgelser, f.eks. at du får taget røntgen, MRI- eller CT-scanning samt blodprøve for at udelukke evt. bagvedliggende årsager. Det er vigtigt, at du tager dine muskelsmerter seriøst, så du kan få dem undersøgt. På den måde kan du hurtigst muligt komme af med dem, og vende tilbage til at bevæge dig smertefrit.

Hvem rammes primært af muskelsmerter?

Muskelsmerter anses ikke som arvelige, så de stammer for årsager i ens daglige miljø. De hyppigste årsager til, at personer oplever muskelsmerter er forbundet til i en længere årrække har haft følgende arbejdsvilkår:

  • Dårligt psykisk arbejdsmiljø.
  • Gentagne løft of armene, især over skulderhøjde.
  • Dårlig positur. Dette gælder specielt ved stillesiddende arbejde.
  • Gentagende bevægelser ved en kasse eller computer.

Det er ikke altid, at muskelsmerterne kan føres direkte tilbage til ovenstående årsager. Hvis du oplever muskelsmerter i forbindelse med nogle af disse aktiviteter, bør du proaktivt forsøge at undgå dem. På den måde kan du muligvis forhindre en længerevarende muskelsmerte i opløbet.

Hvad kan du selv gøre for at undgå muskelsmerter

Det er en gode ide at undersøge, hvor muskelsmerterne stammer fra. Det kan være faktorer i dit arbejdsliv eller i din fritid, der er årsag til smerterne. Har du eksempelvis muskelsmerter i lænden, kan det være fordi, at du sidder foroverbøjet i længere perioder af gangen på dit arbejde.

Ofte kan generel konditionstræning have en positiv effekt på smerterne. Du kan også forsøge at forstærke den ømme muskel gennem specifik træning.

Muskelsmerter med ukendt årsag

Det er ikke altid muligt at lokalisere årsagen til muskelsmerter. Et flertal af langvarige muskelsmerter rammer en stor del af den arbejdende danske befolkning, uden at det er muligt at finde en konkret årsag. Typisk forekommer langvarige muskelsmerter i nakken, skuldrende, baldemusklerne eller underarmene.

Du kan anvende Voltaren til at lindre dine muskelsmerter, så du ikke hæmmes af dem i din dagligdag.

Hvis du døjer med akutte muskelsmerter, er der nogle retningslinjer, som du generelt kan følge for at lindre smerten. Retningslinjerne er: Protect, Rest, Ice, Compress og Elevate og forkortes PRICE.

Det første du bør gøre i forbindelse med akutte muskelsmerter er at beskytte smertestedet mod yderligere beskadigelse. Du bør stoppe al aktivitet der fremprovokerer muskelsmerterne og eventuelt anvende slynge eller krykker.

Derefter skal du holde dig i ro, så skaden får lov til at hele, og så du ikke foretager yderligere beskadigelse af musklen. På den måde undgår du forværrede muskelsmerter og rehabiliteringsperioden forkortes.

Udover at du bør forholde dig i ro, skal du også lægge et kuldelegeme til smertestedet. Det kan minimere muskelsmerterne og reducere hævelsen i forbindelse med skaden. Du kan eksempelvis anvende en ispose indpakket i et håndklæde for at undgå, at isen kommer i direkte kontakt med huden. Kuldeelementet skal lægges på smertestedet en gang i timen i perioder af 15-20 minutter.

Ifør smertestedet kompressionsbind i løbet af dagen for at mindske hævelsen. Dette er især tilfældet ved forstuvninger af ankel og håndled.

Hvis det er muligt, bør du også løfte den beskadigede kropsdel over hjerteniveau, da det mindsker hævelsen.

Anvender du PRICE kan du minimere hævelse og fremskynde helingsperioden i forbindelse med akutte muskelsmerter. På den måde kan du hurtigst muligt vende tilbage til dine normale aktiviteter uden muskelsmerter.

Sådan lindrer du akut muskelsmerte: PRICE

Protect – beskyt smertestedet mod yderligere beskadigelse f.eks. ved at bruge en slynge eller krykke.
Rest – hold dig i ro og undgå at dyrke motion, der kan forværre skaden.
Ice – læg en ispose på smertestedet hver anden eller hver tredje time i 15-20 minutter. Pak isposen ind i et håndklæde for at undgå, at isen kommer i direkte kontakt med huden.
Compress – benyt elastisk kompressionsforbinding i løbet af dagen for at mindske hævelsen.
Elevate – placer om muligt den beskadigede kropsdel over hjerteniveau for at mindske hævelsen.

Se vores sortiment

Få mere at vide om, hvordan vores produkter kan
hjælpe dig

Få indsigt i, hvilke Voltaren-produkter, der kan hjælpe med at lindre netop din smerte.

Læs mere

Voltarens produkter

Læs mere

Hvad er inflammation?

Læs alt om de processer, som forårsager inflammation, hvorfor man rammes, og hvordan man har det i kroppen...

Læs mere

Forstå din krop i takt med, at du ældes

Få større kendskab til din krops funktioner, hvordan den ændres, efterhånden som du bliver ældre, og hvordan du takler aldersbetinget kropssmerte...

Læs mere

Rygsmerter kan lindres med en aktiv livsstil

Bevægelse kan være et af de bedste alternativer til lindring af rygsmerter. Her kan du få nogle gode råd om, hvordan du får en mere aktiv livsstil.

Læs mere
30% af alle danskere har smerter i ryggen 30% af alle danskere har smerter i ryggen

*Adspurgte danskere