Årsager til skuldersmerter

Skuldrene er særligt sårbare over for skader, vrid og forstrækninger samt en smertefuld stivhed, som normalt kaldes for frossen skulder. Her kigger vi nærmere på forskellige årsager til skuldersmerte, og hvordan smerten kan behandles.

Behandling af din smerte

Symptomer på skuldersmerter

Skuldersmerter kan have meget forskellige udtryk alt efter, hvad problemet skyldes, og de kan opleves på forskellige måder.

Du har måske skuldersmerter hele tiden, eller kun når du bevæger skuldrene, og smerten kan være midlertidig eller kronisk (og kræve, at du søger læge).

01

Ved tendonitis (senebetændelse) og bursitis (ved forhøjede væskemængder i slimsækkene [bursa], som fungerer som støddæmpere i skulderleddene), stiger ubehaget gradvist, og du kan få svært ved at sove på den påvirkede side.

02

En frossen skulder kan forårsage smerte, stivhed og hæmmet skulderbevægelse.

03

Hvordan påvirkes du af at have ondt i skulderen?

Det er skuldrene, der sørger for, at du kan bevæge armene ubesværet og løfte dem. Hvis du har ondt i skuldrene, kan du få problemer i hverdagen. Det kan f.eks. være svært at rede håret eller tage tøj på. Skuldersmerter gør det også svært at dyrke sport, løfte tunge genstande og løfte armene over hovedet.

 

Behandling af din smerte

VIDSTE DU DET?

Rotatormanchetten er en gruppe muskler og sener i skuldrene, som forbinder overarmsknoglen (humerus) og skulderbladet (scapula). Senerne stabiliserer skulderen, mens musklerne gør det muligt for skuldrene at rotere.

44 % af alle danske forældre siger, at smerte lejlighedsvist har afholdt dem fra at kramme deres børn.*

*Adspurgte danskere

Hvorfor får vi ondt i skuldrene?

Du kan få ondt i skuldrene af mange årsager. Smerterne kan f.eks. skyldes senebetændelse (bursitis, tendonitis) eller en seneskade eller en kronisk tilstand, som kan gøre, at du får ondt i skuldrene eller føler ubehag.

Skuldersmerte forårsaget af slimsækbetændelse, senebetændelse og overrivninger

Bursitis, tendonitis og seneskader

Skuldersmerter kan skyldes bursit (inflammation i slimsækkene [bursa] mellem knoglerne og de nærliggende bløddele) eller tendonitis (slid på senen, som opstår efterhånden på grund af overanstrengelse). Det kan gøre ondt, når en sene brister på grund af en skade eller langvarig overanstrengelse, og risikoen stiger med alderen, fordi senerne bliver svagere med tiden.

Smertefulde skulderlidelser

Smertefulde tilstande, som påvirker skuldrene

Indklemningssyndrom i skuldrene – hvor sener i musklerne kommer i klemme og gentagne gange skraber mod den nærliggende knogle – kan forårsage smerte. Visse personer rammes af "frossen skulder" – en smertefuld stivhed, som skyldes, at det fleksible væv omkring skulderleddene er blevet betændt.

Behandling hos specialist

For at lindre smerterne kan du anvende receptfrie lægemidler til både ind- og udvortes brug, som du kan købe på apoteket. Kolde eller varme omslag kan også lindre smerten. Hvis smerten er kraftig eller forværres, anbefaler vi, at du søger læge, hvor du kan blive undersøgt for evt. anatomiske afvigelser, hævelser, deformation, ømhed eller muskelsvaghed samt få tjekket skuldrenes bevægelighed og styrke. Lægen kan også ordinere, at der tages billeder af leddene (f.eks. røntgen), og anbefale antiinflammatoriske lægemidler, som kan bidrage til at mindske inflammationen. Specialisten kan anbefale let udstrækning og genoptræning for at øge dine chancer for forbedring.

Se vores sortiment

Få mere at vide om, hvordan vores produkter kan
hjælpe dig

Få indsigt i, hvilke Voltaren-produkter, der kan hjælpe med at lindre netop din smerte.

Læs mere

Voltarens produkter

Læs mere

Hvad er inflammation?

Læs alt om de processer, som forårsager inflammation, hvorfor man rammes, og hvordan man har det i kroppen...

Læs mere

Hvad er smerte?

Forstå, hvordan smerte fungerer og de mange årsager til kropssmerte.

Læs mere

Forstå din krop i takt med, at du ældes

Få større kendskab til din krops funktioner, hvordan den ændres, efterhånden som du bliver ældre, og hvordan du takler aldersbetinget kropssmerte...

Læs mere
34% af alle danskere siger, at de er btevet tvunget til at stoppe med deres hobby pga. smerte 34% af alle danskere siger, at de er btevet tvunget til at stoppe med deres hobby pga. smerte

*Adspurgte danskere