Skip to main content

Hvorfor får man ondt i knæene?

Knæet er en af kroppens største og mest komplicerede led og er derfor disponeret for skader, først og fremmest hos løbere, hvilket kan indebære, at man får ondt. Her kigger vi nærmere på årsagerne til knæsmerter, og hvad man kan gøre for at lindre dem.

Behandling af din smerte

Symptomer på smerte i knæene

Knæproblemer kan vise sig på forskellige måder og varierer afhængigt af årsag og alvorsgrad. Det er dog normalt at have ondt i knæene. Du bør være opmærksom på knæsmerterne, og sikre dig, at smerterne ikke forværres.

Pludselig smerte i et knæ kan opstå, hvis du overanstrenger eller beskadiger knæet. Dette ses typisk i forbindelse med fysisk aktivitet, men kan også forekomme i andre tilfælde. Knæsmerter er ikke nødvendigvis akutte, og aftager i de fleste tilfælde over de følgende dage.

01

En oplevelse af at knæet føles ustabilt og svagt, eller det bliver ved med at give efter, er normalt. Oplever du i en længerevarende periode knæsmerter eller svaghed, bør du opsøge læge.

02

Andre symptomer kan være stivhed, en smældende lyd, at leddene fastlåses, og knæet ikke kan rettes ud, alt afhængigt af årsagen.

03

Hvordan påvirkes du af at have ondt i knæene?

Knæsmerter bliver mere almindelige i takt med, at man bliver ældre på grund af slid, men også hvis man er overvægtig (eftersom det påfører større belastning på leddene) eller dyrker idræt. Idet knæene er afgørende for vores bevægelighed, kan knæsmerter gøre det svært eller umuligt for dig at træne eller udføre simple aktiviteter som f.eks. at gå tur eller gå på trapper.

Behandling af din smerte

VIDSTE DU DET?

Knæleddene består af tre knogler, sener som fæstner knoglen til musklerne samt ledbånd, som stabiliserer og forbinder knoglerne. Menisken består af to C-formede bruskdele og fungerer som støddæmper i leddene, mens væskefyldte slimsække (bursa) sørger for, at knæet bevæger sig smidigt.

71 % af alle danskere siger, at kropssmerte påvirker deres daglige rutine. *

*Adspurgte danskere

Hvorfor får vi ondt i knæene?

Der kan være mange forskellige årsager til, at vi får ondt i knæene, f.eks. skader som forstrækninger, forstuvninger, seneskader og bruskskader, men også tilstande som slidgigt, tendonitis (senebetændelse) og bursit (væskeoverskud i bursa, dvs. slimsækkene omkring knæleddene). Der eksisterer også en genetisk komponent, som kan gøre kroppen mere eller mindre tilbøjelig til at udvise knæproblemer. Nogle menneskers knæled er simpelthen mere hårdføre end andres. Der kan også være stor varians i forhold til længden på knæsmerter. Det skyldes blandt andet, at knæleddet er enormt komplekst, hvorfor der kan opstå en række forskellige komplikationer af forskellig grad af alvorlighed. Herunder har vi samlet et par af de hyppigste årsager til, at knæsmerter opstår.

Sportsskader

Idrætsskader

Knæskader rammer normalt idrætsfolk, som ofte døjer med ledbåndsskader i knæene, hvilket forårsager en akut og skarp smerte i knæet. "Løberknæ" er en tilstand, som kan ramme alle, der udfører mange knæbøjninger, f.eks. hvis man løber, spadserer, hopper eller cykler. Tilstanden indebærer, at det gør ondt omkring knæskallen og kan skyldes overanstrengelse, skader, forandringer i knoglerne i benene eller fødderne og muskelsvaghed.

Andre årsager

Andre årsager

Knæskader kan udvikles langsomt f.eks. på grund af slidgigt. Hvis du har problemer med hofter eller fødder, som hæmmer dig i at gå korrekt, kan det føre til, at knæene bøjes forkert og efterhånden beskadiges. Pådrager du dig en skade på dit ene ben, f. eks. en forstuvet ankel eller et brækket ben, kan der være forhøjet mulighed for, at du oplever knæsmerter i det andet ben. Dette skyldes, at det andet ben skal overkompenserer for det skadede ben, hvilket leder til en overbelastning der forårsager knæsmerter. Det er også muligt, at du oplever knæsmerter, hvis du er overvægtig. Den ekstra vægt påfører en konstant belastning på knæleddet, som kan føre til knæsmerter. Hvis du rammes af en knæskade, selv hvis den er mild, er det mere sandsynligt, at du får en lignende skade i fremtiden.

Lokaliser årsagen til din smerte

Find årsagen til smerterne

Hvis ledbånd eller menisk (brusk med støddæmpende og stabiliserende virkning på leddene) beskadiges, kan det føre til, at man får ondt på siden af knæet. Hvis det gør ondt på forsiden af knæet, kan det skyldes bursit eller bruskproblemer. Slidgigt kan gøre, at man får ondt omkring knæhasen.

Behandling hos specialist

Afhængigt af årsagen til dine knæsmerter, findes der forksellige metoder til at lindre smerterne. Du kan prøve at følge PRICE - principperne: beskyt (Protect), hvil (Rest), nedkøl (Ice), komprimer (Compress) og hæv (Elevate) knæhasen for at lindre smerterne. Du kan også benytte receptfrie lægemidler eller en anden type smertelindrende creme/gel for at lindre pludselig (kortvarig, ikke alvorlig) smerte og forebygge inflammation. Du kan få hjælp på apoteket. Hvis smerten er længerevarende eller meget alvorlig, bør du søge lægebehandling. Her kan du få knæet grundigt tilset – du får testet leddenes bevægelighed, blive undersøgt for synlig hævelse, ømhed, synlige skader og forhøjet temperatur – og få anvist genoptræning og knæforbinding for at mildne smerterne. En læge kan også ordinere yderligere undersøgelser som f.eks. røntgen, MRI, ultralyd eller CT. Lægen kan også anbefale øvelser som styrker knæet samt eksempelvis NSAID-lægemidler (antiinflammatoriske), som både virker smertelindrende og behandler den bagvedliggende tilstand.

Hvad er løberknæ?

Idrætsudøvere og løbere rammes oftere af knæskader end andre. En af de hyppigste årsager til knæsmerter hos idrætsudøvere kaldes løberknæ. Løberknæ opstår typisk i forbindelse med repetitive knæbøjninger i forbindelse med løb, cykling oa.

Symptomer på løberknæ er blandt andet:

  • Smerte bagved eller omkring knæskallen
  • Smerte ved knæbøjning
  • Smerte som forværres, når man går nedad en bakke eller trappe
  • Hævelse
  • Smældende eller knasende fornemmelse i knæet

Behandles ved at holde knæet i ro og muligvis anvende smertestillende lægemidler, som f.eks. Voltaren gel.

Øvelser kan lindre smerte i knæene

Knæsmerter forekommer meget hyppigt og påvirker 69 % af alle mennesker som har ondt. Her viser vi tre enkle øvelser, du kan udføre for at strække og styrke musklerne, som understøtter dine knæ. Når du opbygger ben muskulaturen omkring knæet, kan musklerne overtage noget af belastningen på knæet. Du kan derfor forebygge og lindre knæsmerter ved regelmæssigt at udføre disse øvelser. Typisk omhandler aflastning af knæsmerter om at stoppe fortsat overbelastning af knæleddet, og derefter styrke benmuskulaturen omkring knæleddet.

Se vores sortiment

Få mere at vide om, hvordan vores produkter kan
hjælpe dig

Få indsigt i, hvilke Voltaren-produkter, der kan hjælpe med at lindre netop din smerte.

Læs mere

Voltarens produkter

Læs mere

Hold kroppen i form

Få mere at vide om fordelene ved motion, og hvordan det kan hjælpe dig med at holde dig i form og lindre smerter...

Læs mere

Forskellige typer smerte

Læs mere om de forskellige typer smerte, du kan blive ramt af og de bagvedliggende årsager...

Læs mere

Forstå din krop i takt med, at du ældes

Få større kendskab til din krops funktioner, hvordan den ændres, efterhånden som du bliver ældre, og hvordan du takler aldersbetinget kropssmerte...

Læs mere
34% af alle danskere siger, at de er btevet tvunget til at stoppe med deres hobby pga. smerte 34% af alle danskere siger, at de er btevet tvunget til at stoppe med deres hobby pga. smerte

*Adspurgte danskere