Skip to main content

Forstå din krop

Forstå din krop i

takt med, at du ældes

Få større kendskab til din krops funktioner, hvordan den ændres efterhånden som du bliver ældre, og hvordan du takler aldersbetinget kropssmerte.

Kroppens anatomi

Knogler, muskler, sener, ledbånd, nerver og kropsvæv er grundelementerne i det muskuloskeletale system, som er forudsætning for, at vi kan bevæge os, og som sørger for, at kroppen bevarer sin form.

  • Skelettet består af adskillelige knogler, som udgør kroppens panser og beskytter de bløde væv, som resten af kroppen består af.
  • Musklerne styres af nervesystemet og de giver os styrke, balance, kropsstilling, varme og bevægelsesevne.
  • Muskler og knogler samles ved leddene, hvor knoglerne mødes; det er leddene, som gør kroppen bevægelig. Led findes i vores knæ, skuldre, hofter, håndled og fingre.
  • Ledbånd er trådlignende bindevæv, som samler knoglerne og støtter og styrker kroppens led.
  • Sener er også fibrøs bindevæv, men de forbinder muskler og knogler, så vi kan bevæge os.
  • Brusk er et gummilignende stof, som beskytter enderne på de knogler, som mødes i et led, og har støddæmpende effekt, som både beskytter knoglerne og bidrager til smidigere bevægelser.
  • Nerver transporterer information om følelser og bevægelser fra hele kroppen.

 

34% af alle danskere siger, at de er btevet tvunget til at stoppe med deres hobby pga. smerte

Ældning og vores kroppe

Vores kroppe forandres i takt med, at vi bliver ældre, og når kroppens celler, væv og organer ældes, påvirker det også kroppens funktioner. Cellerne bliver større med alderen, deres delings- og forøgelsesevne forringes, og de holder efterhånden op med at fungere, eller fungerer fejlagtigt. Når vi ældes, svinder vævet også hen (atrofi), hvilket gør, at vi bliver stivere og får sværere ved at bevæge os. Efterhånden mister knoglerne massefylde og bliver mere skrøbelige, og når knoglerne i rygraden (ryghvirvlerne) nedbrydes, kan de blive kurveformede og sammenpressede.

Risikoen for at udvikle tilstande som slidgigt (den hyppigste form for artritis) stiger i takt med alderen, hvor leddene hele tiden bliver stivere og mindre bevægelige, efterhånden som brusken nedslides og begynder at forsvinde. Denne tilstand påvirker hyppigst knæ- og håndled. Nedbrydningen af led kan forårsage inflammation, stivhed, deformering og smerte, hvilket hæmmer bevægeligheden og normal levevis.

*Adspurgte danskere

Pleje af vores aldrende kroppe

En af de bedste måder at forebygge og forhindre, at der opstår et problem med muskler, led og knogler, er ved at dyrke moderat motion, som kan sørge for, at du bevarer din styrke, balance og smidighed.

Selv om du begynder at få mere og mere ondt i kroppen, uanset om det er i ryggen eller skuldrene, at du har smerter efter en lang dag, eller du rammes af slidgigt, så er der ingen grund til bare at acceptere det som et nødvendigt onde. Der fås lægemidler, som kan lindre smerten og mildne inflammationen, der ofte er grunden til smerterne. Søg råd hos apotekspersonalet om, hvilke produkter du kan anvende for at behandle din smerte. De kan også give dig råd om passende kost og motion, som kan bidrage til at lindre smerten.

Hvis du rammes af kroniske smerter i led, muskler eller knogler i sammenhæng med, at du bliver ældre, så bør du søge lægebehandling. Din læge kan undersøge dig og udføre test for at finde årsagen til din smerte, anbefale hvordan du skal lindre den og udskrive stærkere lægemidler efter behov. Fortæl altid din læge, hvilken anden medicin du tager, herunder receptfrie lægemidler.

Læs mere

Rygsmerter kan lindres med en aktiv livsstil

Bevægelse kan være et af de bedste alternativer til lindring af rygsmerter. Her kan du få nogle gode råd om, hvordan du får en mere aktiv livsstil.

Læs mere

Smerter og smertebehandling

Få mere at vide om, hvordan du skal behandle netop din smertetype...

Læs mere

Hold kroppen i form

Få mere at vide om fordelene ved motion, og hvordan det kan hjælpe dig med at holde dig i form og lindre smerter...

Læs mere
26% af mænd  og 35% af kvinder i højindkomstlande motionerer for lidt 26% af mænd  og 35% af kvinder i højindkomstlande motionerer for lidt